Vi trenger en menneskerettighetslov for næringslivet!

Innestengte roper fortsatt fra ruinene i Dhaka. Fabrikkeieren trosset synlige sprekker og ordrer om evakuering» stod det i Aftenposten dagen etter at over 1000 arbeidere omkom da Rana Plaza kollapset i 2013. “Elbussene inntar Norge – ingen vet om kobolten er gravd ut av barneslaver” advarte NRK i 2019. “Økt sult og fattigdom. Mindre utdanning og mer barnearbeid. Det er konsekvenser av koronaepidemien for verdens fattigste” kunne vi lese om i Aftenposten i sommer i forbindelse med en ny Norad-rapport.

Det er ingen tvil om at det haster med å få på plass en menneskerettighetslov for næringslivet, for å beskytte både barn og voksne fra tvangsarbeid.

Har du fått hørt på vår rykende ferske samarbeidspodcast ‘Ungt søkelys’? Dette er en podcast av unge for unge, og resultatet av et samarbeid mellom ungdomsorganisasjoner som engasjerer seg for et mer rettferdig og bærekraftig samfunn.

Vi tok en prat med Hege Louise Guttormsen, som har vært initiativtager for prosjektet på vegne av Lightup:

 
IMG_4566.jpg

Hege, hva har dette samarbeidsprosjektet handlet om?

Sammen med representanter fra Changemaker, Amnesty’s studentråd og Spire, belyser vi i denne episoden utfordringer knyttet til overholdelsen av menneskerettigheter i uoversiktlige verdikjeder, og løfter frem behovet for en menneskerettighetslov for norsk næringsliv. Vi er alle med i Koalisjonen KAN, der et stort antall aktører fra organisasjons-Norge og næringslivet sammen stiller en rekke krav til hvordan en slik lov bør se ut. Samtalen i podepisoden fokuserer dermed på hvorfor vi behøver en slik lov, og hvordan en slik lov kan bedre dagens situasjon!

Det høres veldig spennende ut. Hvorfor hadde dere lyst til å lage denne podcasten?

Store deler av debatten som i dag foregår omkring dette temaet krever en del forkunnskaper for å kunne følge og ta del i. Derfor har vi laget denne podcasten som et slags ‘crash course’ på tematikken, som en ukomplisert introduksjon til et noe komplisert tema. Vi ønsker å utruste unge med kunnskap og forståelse som gjør det mulig å engasjere seg i debatten og gjøre seg opp egne meninger rundt tematikken.

Det er jo genialt! Men hvorfor er det viktig at unge engasjerer seg for dette?

Dersom vi skal sørge for en lov som ivaretar menneskerettighetene på best mulig måte, kreves et bredt engasjement og innspill fra ulikt hold. For å sørge for et bredt engasjement, må tematikken gjøres tilgjengelig og forståelig for flest mulig, og vi håper denne podcasten bidrar til nettopp det!

Ta en lytt da vel! Du finner podcasten på Spotify eller under her: