Etiske retningslinjer for Lightup Norway 

Vedtatt på Lightups årsmøte 03.06.23.

Lightup sine internasjonale kjerneverdier er:
Positive Attitude
Social Conscience
Open-mindedness
Respectfulness
Responsibleness
Inclusiveness — encouraging and allowing
participation
Readiness to motivate and support
Creativity
Purposefulness
Reliability

Mennesker blir utnyttet til ulike former for menneskehandel på grunnlag av maktmisbruk, og en rekke sårbarhetsfaktorer som fattigdom, konflikt og mangel på overholdelse av de universelle menneskerettighetene. Det er vårt kjerneformål å motvirke samt forebygge at menneskehandel og seksuell utnyttelse i det hele tatt skjer.

Som ungdomsorganisasjon i Norge, er vi i Lightup bevisste på vårt viktige forvalteransvar og den store tilliten vi får når det kommer til disponering av tilskuddsmidler (så vel som donasjoner og medlemsinntekter) som skal bidra inn til vår overordnede visjon. Vår organisasjon skal være bærekraftig helt inn til kjernen, derfor jobber vi aktivt med videreutvikling og styrking av den etiske kompetansen i sekretariat, styre og blant øvrige frivillige verv, både nasjonalt og internasjonalt på tvers av våre søsterorganisasjoner

Vi setter vår integritet høyt, og har nulltoleranse for misbruk av posisjonen vi innehar og den makten og innflytelsen som vi har ved å være en medlemsbasert organisasjon med en tydelig stemme i samfunnet, om spørsmål som berører barn og voksne i sårbare livssituasjoner.

Enhver person som innehar en nøkkelrolle i Lightup (i sekretariat, styre eller øvrige frivillige verv, - lønnet eller ulønnet) forventes å:

  • Anerkjenne alle menneskers ukrenkelige verdi og menneskeverd

  • Kjenne til våre strategidokumenter, identitetsdokument så vel som etiske retningslinjer.

  • Handle ut fra Lightup sine grunnverdier

  • Respektere de universelle menneskerettighetene

  • Ingen skal diskrimineres på bakgrunn av rase, kjønn, sosial status, seksuell orientering, funksjonsevne, religiøs eller politisk tilhørighet

  • Vite om at Lightup har nulltoleranse for trakassering, seksuelle overgrep og seksuell utnyttelse.

  • Vi er en rusfri organisasjon med rusfri policy på alle arrangementer i organisasjonens regi.Anerkjenne alle menneskers ukrenkelige verdi og menneskeverd

  • Kjenne til våre strategidokumenter, identitetsdokument så vel som etiske retningslinjer.

  • Handle ut fra Lightup sine grunnverdier

  • Respektere de universelle menneskerettighetene

  • Ingen skal diskrimineres på bakgrunn av rase, kjønn, sosial status, seksuell orientering, funksjonsevne, religiøs eller politisk tilhørighet

  • Vite om at Lightup har nulltoleranse for trakassering, seksuelle overgrep og seksuell utnyttelse.

  • Vi er en rusfri organisasjon med rusfri policy på alle arrangementer i organisasjonens regi.

Lightup arbeider for øvrig i tråd med etiske standarder som følger av relevante FN og ILO-konvensjoner.



Videre gjelder følgende retningslinjer for korrupsjon, seksuell trakassering og overgrep:

Lightup er en demokratisk medlemsbasert organisasjon med nulltoleranse for korrupsjon. Det innebærer at det ikke er tillatt å skaffe seg selv, sin organisasjon eller andre en uberettiget fordel, for eksempel ved å gi eller motta gaver, reiser, rabatter, bonus eller andre ytelser som er ment å påvirke ens egne eller mottakerens handlinger i tjenesten.

Lightup sine ansatte, styret og frivillige i sentrale verv er forpliktet til å følge organisasjonens formål, slik det fremgår i vedtektene. Man plikter å varsle om brudd på norsk lov, handlinger som klart strider mot våre kjerneverdier, all form for diskriminering, og alle former for brudd på menneskerettighetene som man skulle kjenne til. Dette gjelder for alle deler av vår organisasjons virke.

Lightup sine ansatte er også forpliktet til å følge norsk lov i alle henseender som vedrører arbeidsforhold.

Lightup skal være en trygg organisasjon, der respekt for den enkeltes integritet og grenser står sentralt. Lightup forholder seg til LNUs veileder Trygg, og vi tilstreber oss at representanter i sentralstyret, sekretariatet samt medlemmer og frivillige som innehar verv i Lightup til enhver tid skal kjenne til denne. Seksuell trakassering, seksuelt overskridende atferd og seksuelle overgrep aksepteres ikke


Varslingsrutiner:

Lightup forholder seg til Arbeidsmiljøloven § 2A-6 om varsling. Her fremgår det at for arbeidssteder med mindre enn fem ansatte er det ikke krav om skriftlige rutiner for varsling. Lightup har likevel vedtatt noen enkle retningslinjer for varsling:

For varslingssaker som angår sekretariatets ansatte eller sekretariatets drift skal styreleder være første kontaktpunkt og ansvarlig for å følge opp varslingen videre. Styreleder skal vurdere saken og ta den videre på hensiktsmessig måte uten unødvendig opphold. Ved mistanke om lovbrudd kontaktes politiet.

For varslingssaker som angår sentralstyrets medlemmer eller sentralstyrets drift skal daglig leder være første kontaktpunkt og ansvarlig for å følge opp varslingen videre. Daglig leder skal vurdere saken og ta den videre på hensiktsmessig måte uten unødvendig opphold. Ved mistanke om lovbrudd kontaktes politiet.

For mindre alvorlige hendelser opprettes dialog med varsler om hva som er den mest hensiktsmessig vei videre. Ivaretakelse av varsler skal være førende verdi for håndtering av varsling til enhver tid.


Ved brudd på de etiske retningslinjene:

Brudd på de etiske retningslinjene kan medføre konsekvenser som oppsigelse og avslutning av arbeidsforhold eller frivillig verv. Ved brudd på etiske retningslinjer, handlinger som strider med Lightup sine kjerneverdier, eller annen kritikkverdig adferd skal reaksjon rettes. Dette skal tilpasses etter hendelsens karakter, men kan variere fra muntlig tilsnakk og/eller dialog, til skriftlig advarsel og/eller formelt oppsigelsesvarsel eller avslutning av frivillig verv og utmelding av organisasjonen.

Videreutvikling av Lightup sine etiske retningslinjer, og da spesielt varslingsrutiner, vil bli oppdatert hvis og når det er ønske om det fra sentralstyret (ved styreleder eller ved styrevedtak) eller fra de ansatte (ved daglig leder eller øvrige ansatte). Sentralstyret presenterer da endringsforslag som videre kan drøftes og vedtas av årsmøtet på påfølgende årsmøte. Øvrige medlemmer kan også melde inn endringsforslag til årsmøtet.