Kjemper for en fremtid uten utnyttelse

Vi tok en prat med den svenske samfunnsaktivisten Saga Brodersen for å høre mer om hennes engasjement mot seksuell utnyttelse.

Skrevet av: Marie Cathrine Løver Thu


I møte med Saga Brodersen finner man en inspirerende fortelling om mot og medfølelse. Hennes lidenskap for å kjempe mot seksuell utnyttelse og menneskehandel har gjort henne til en talsperson for de mest sårbare. I denne portrettartikkelen får vi høre om hennes sterke engasjement for å gi en stemme til dem som ikke har en.

Vi møter Saga digitalt, som mange gjør for tiden, og etter et raskt skifte av miljø, da vi avbrøt Saga på tur med hunden, sitter vi klare skjerm mot skjerm i våre respektive byer Oslo og Stockholm. Og vi starter med å stille million-spørsmålet: Hvem er Saga Brodersen?

Et stort spørsmål å svare på, men en god inngang til å høre mer om Saga sitt engasjement. «Jeg heter Saga Brodersen. Jeg er 24 år gammel, født og oppvokst i Stockholm.» Saga er en ung og engasjert stemme i kampen mot seksuell utnyttelse av barn og menneskehandel. Og hennes lidenskap for å beskytte sårbare og bekjempe seksuell utnyttelse både utenfor og på nettet er tydelig i hvert ord hun sier. Hun studerer for tiden juss ved Uppsala universitet, og jobber som formidler og sakkyndig i ChildX. Når vi spør Saga om hun kan dele sin hjertesak, hva hun brenner for, er det tydelig hva hun vil se i framtiden: «Å kjempe for en verden der verken barns eller kvinners kropper kan selges eller kjøpes.»

Saga har siden tenårene vært aktiv i ideelle organisasjoner, hun er en tydelig samfunnsaktivist og snakker svært engasjert om det hun har vært med i. Et eksempel er hennes engasjement i Inte Din Hora; et nettverk for overlevere som har erfart kommersiell seksuell utnyttelse.

Jeg er selv en overlevende fra kommersiell seksuell utnyttelse og seksuelle overgrep som barn, og jeg vil fortsette å kjempe for barns rettigheter og kvinners rettigheter resten av livet.
— Saga Brodersen

Lett å identifisere seg kun som overlever

Utenfor sitt engasjement i aktivismen, vet Saga viktigheten av balanse i livet. Hun har en lidenskap for dans som hun deler på Instagram, og hun bruker det som en måte å uttrykke seg og finne ro. «Jeg prøver også at ikke hele livet mitt skal handle om denne kampsaken, så for meg er det viktig å også gjøre andre ting» sier hun.

«Jeg oppmuntrer også våre medlemmer i nettverket til å ha andre aktiviteter og hobbyer utenfor engasjementet sitt i Inte Din Hora, ettersom det er lett å kun identifisere seg med sin tidligere sårbarhet og disse problemstillingene. Selv har jeg en hund, og jeg prøver å være med venner så mye som mulig. Jeg har også danset mye gjennom livet, så det er også noe jeg ønsker å prioritere tid til.»

Jeg tror man kan forebygge mye om man bare begynner å prate om disse temaene i tide, og våger å ta den samtalen.
— Saga Brodersen

En stemme i politikken

Å være en ung stemme kan i visse situasjoner virke skummelt for mange, og Saga er i mange situasjoner en ung viktig stemme i store saker. Saga nevner at fra et sikkerhetsperspektiv så er det ikke alle overlevere som kan ytre seg i offentligheten, så hun ønsker å bruke sin stemme for de som ikke kan. Og det gjør hun! Hun har vært i sentrum for oppmerksomhet og nylig deltatt i Europaparlamentet for å bidra til kampen mot seksuell vold mot kvinner. En type arbeid som begeistrer og engasjerer.

Saga legger vekt på viktigheten av å involvere personer med erfaring fra utnyttelse i utformingen av tiltak. Hun mener at det er nødvendig å ha deres stemmer med sentralt i beslutningsprosessen, da de kan gi direkte innsikt og erfaring som andre ikke kan. Hun nevner også viktigheten av å forstå at det er mangel på ressurser i politiet, at flere ressurser trengs for å identifisere og hjelpe utsatte barn online, og at det er viktig å ha åpen dialog med barn om deres aktiviteter på nett.

Når vi spør spørsmål om hun vil legge til noe om seksuell utnyttelse på internett, er Saga veldig klar på at det vi ser i den digitale utviklingen er en skremmende rask prosess. «Den prostitusjonen og seksuelle utnyttelse som tidligere var å finne på gaten, har forflyttet seg til digitale plattformer. Digitaliseringen har gjort det lettere for misbrukere å kontakte barn og unge.» Hun trekker inn en økt statistikk på antall utsatte og legger til i klartekst at når enten det skjer fysisk eller på nett, så er prostitusjon aldri et valg, men et resultat av en lang og smertefull prosess.

De fleste mennesker som dras inn i prostitusjonen har opplevd grusomme overgrep eller andre traumatiske hendelser som har gjort dem sårbare. Det er ikke et valg som gjøres frivillig.
— Saga Brodersen


I EU jobbes det med en regulering som spesielt skal beskytte barn mot seksuelle overgrep på nett, og motstanden mot lovforslaget handler om frykt for overvåkning. Saga legger klart frem at lovforslaget absolutt ikke handler om å overvåke eller kontrollere befolkningen, men at det handler om å kunne avsløre overgrep mot barn på nettet, og utvikle verktøy for å avdekke overgrep. Det er et veldig viktig forebyggende skritt, for uten en lovgivning som dette har vi i EU egentlig ikke noe som kan hjelpe oss med å redde utsatte barn på nett.



Oppfordring til ungdommer

Til slutt oppfordrer Saga ungdom og ungdomsorganisasjoner til å ta initiativ og bli involvert i kampen mot seksuell utnyttelse. Hun tror at unge mennesker har unik innsikt i dagens digitale verden, og deres perspektiv er uvurderlig i utformingen av effektive tiltak. Hun oppfordrer unge til å ta plass og påvirke beslutningstakere, da deres erfaring og kunnskap kan føre til reelle endringer.

Saga Brodersen er en inspirerende og dedikert talsperson som har viet sitt liv til å kjempe for de mest sårbare i samfunnet. Hun er et lysende eksempel på hvordan personlig erfaring kan drive engasjement og skape en positiv innvirkning på verden. Hennes arbeid i ChildX og Inte Din Hora gir håp til de som trenger det mest, og hennes stemme vil fortsette å kjempe for en verden uten seksuell utnyttelse.


Foto: Saga Brodersen, privat foto.