Filmanmeldelse: Sound of Freedom

Skrevet av: Marie Cathrine Løver Thu

Sound of Freedom er en film som tar et modig skritt inn i den hjerteskjærende verdenen av menneskehandel og seksuell utnyttelse av barn. Denne filmen belyser et viktig og alvorlig tema.

Etter visningen av filmen på Ås kinoteater, deltok Lightup i en panelsamtale under filmvisning av Sound of Freedom på Ås Kinoteater hvor vi fikk flere gode spørsmål om filmen og tematikken. En slik samtale er noe vi ser på som en nødvendighet grunnet filmens tema. Vi i Lightup mener det er viktig å ikke bare se på filmen som underholdning, slik mange kinofilmer er, men at den også gir mulighet til å lære og engasjere oss i menneskehandel som er en av vår tids største samfunnsutfordringer. 

Sound of Freedom er løst basert på Tim Ballards, grunnleggeren av organisasjonen «Operation Underground Railroad», sine virkelige opplevelser, men vi må ikke glemme at som kinofilm inneholder den visse Hollywood-trekk som overdriver virkeligheten. Vi får en klar helt i agenten Ballard, spilt av Jim Caviezel, og et klimaks som ikke er helt i tråd med virkeligheten. Det er viktig å huske at virkeligheten ofte er mer kompleks enn det som vises på lerretet. Likevel skildrer filmen et tema som er essensielt å få frem til et større publikum.

Konspirasjoner

I USA har filmen fått mye oppmerksomhet i mediene grunnet spekulasjoner om konspirasjonsteorier. Flere av disse har utspring fra hovedrolleinnehaver Jim Caviezel sine positive uttalelser om konspirasjonsbevegelsen QAnon sine teorier. I tillegg har det vært spekulasjoner rundt hvorvidt filmen antas å ha blitt dysset vekk etter at den ikke ble videreført av produsenten 20th Century Fox etter oppkjøp av Disney. Likevel unngår filmen å spille åpenbart på politikk, konspirasjonsteorier eller religiøs overbevisning.

Det er en historie om menneskehandel, og dens viktigste budskap bør ikke bli overskygget av en politisk agenda i USA.
— Marie Cathrine Løver Thu

Aldersanbefaling

Aldersgrensen for filmen er 12 år, til tross for den alvorlige tematikken den belyser. Dette valget er basert på at den ikke direkte viser overgrep, men den inneholder likevel sterke scener av barn som blir kidnappet og utsatt for sexhandel. Personlig mener jeg at filmen er best egnet for eldre ungdom og voksne. Og hvis den vises i en skolesammenheng, er det viktig å sette av tid til samtale og refleksjon.

Vi i Lightup understreker viktigheten av å rette fokus mot menneskehandel og seksuell utnyttelse. Med økende forekomst av overgrepsvideoer publisert på pornosider, og økende seksuell utnyttelse på nett gjennom grooming og direkteoverførte bestillingsovergrep, er det presserende å skape bevissthet og engasjement om denne tematikken. Etterspørselen etter seksuell utnyttelse av barn er noe vi trenger en større debatt om også her i Norge. Sound of Freedom er en film som kan bidra til å kaste lys på og oppfordre til samtale om en mørk side av samfunnet vårt som altfor ofte overses.

Foto: Angel Studios, pressefoto


Foto: Ås Kinoteater, @askinoteater