Vinnerbidragene er kåret i Lightup sin skrivekonkurranse

Lightup har arrangert en skrivekonkurranse hvor vi ønsket ditt perspektiv på seksuell utnyttelse på nett.

Vi i Lightup er svært begeistret over å presentere tekstene og diktene fra unge skribenter som deltok i vår skrivekonkurranse. Disse talentfulle bidragene presenterer viktige stemmer og perspektiver omkring seksuell utnyttelse på nett. Tekstene vil bli publisert i det første fysiske Lightupmagasinet som blir lansert 16. november på sentralen i Oslo.

I denne saken presenteres tittel og forfatter av de tre vinnerbidragene i konkurransen, samt juryens begrunnelse for kåringen. Følg med på Lightup nettmagasin i November for å lese vinnerbidragene!


Vinnerbidragene:

  1. plass:
    Et verktøy til besvær: kunstig intelligens og utvikling av overgrepsmateriale mot barn
    Forfatter: Solomon Hindel Kamara

    Juryens begrunnelse:

    Teksten belyser et utrolig viktig og aktuelt tema: risikoen for misbruk av kunstig intelligens (KI) for å produsere overgrepsmateriale mot barn. Den gir en grundig innføring i hva kunstig intelligens er, hvordan det har utviklet seg, og hvordan det kan bli misbrukt i negative sammenhenger. Særlig vektlegging av deepfakes og hvordan de kan være en trussel i denne konteksten gir leseren innsikt i den aktuelle problemstillingen.

    Teksten adresserer ikke bare problemer, den peker også på behovet for reguleringer og tiltak for å motvirke denne skadelige bruken av teknologi. Den inkluderer også relevante eksempler, som Patreon og tilfellet i Sverige, som ytterligere underbygger argumentasjonen. Måten teksten fremhever barnas sårbarhet på og vektlegger behovet for øyeblikkelig handling er engasjerende. Den slår fast at samtidig som KI har potensiale til å forbedre våre liv, kan det også skade de mest sårbare blant oss.

    Til slutt legger teksten også vekt på positive bruksområder for KI, og den balanserte presentasjonen av emnet gjør at leseren får en helhetlig forståelse av saken. Teksten klarer å informere, bevisstgjøre og engasjere.


  2. plass:
    Lucky to be mature”
    Forfatter: Catalina Isabella Silva Leal


    Juryens begrunnelse:

    Skildringene i teksten fremhever viktige perspektiver og sårbarhetsfaktorer knyttet til utnyttelse. Den fremhever farene ved grooming, og hvordan unge kan bli lokket inn i utnyttelse gjennom blant annet løfter om tilhørighet, anerkjennelse og følelsen av å bli sett. Teksten bringer også inn perspektiver som viser at barn og unge i ulike aldre og kjønn kan være sårbare for utnyttelse. Bidraget er skrevet på en nær og sår måte, og utvekslingen mellom karakterene i teksten bidrar med å gi leseren et vondt, men viktig, innblikk i følelsene deres.


  3. plass:
    Voksensmerter
    Forfatter: Erle Widme


    Juryens begrunnelse:

    Diktet bruker sterke metaforer for å formidle hvordan teknologi og digitale medier kan føre til utnyttelse. Det skaper en dyp og sårbar følelse av hvordan den digitale verden kan påvirke og kontrollere en persons liv på en ubarmhjertig måte. Diktet belyser også hvor dagligdags og normalisert overgrepet gjøres, gjennom det at det er en hvem-som-helst på 12-trikken, som tar del i et av de såreste øyeblikk for et annet menneske.


Lightup takker for alle bidragene som ble sendt inn til vår skrivekonkurranse!

Skrivekonkurransen en del av vårt prosjekt Let’s Lightup, muliggjort med støtte fra LNU Aktivitetsstøtte (Herreløs arv) i 2023.