Overgrepsmateriale, også på Instagram

Skrevet av Sara Elisabeth Thu

 I 2020 er Instagram rangert som 6. størst av alle sosiale medier nettverk over hele verden, med over 1 milliard mennesker som bruker appen hver måned. Dessverre har den sosiale plattformen, slik mange andre plattformer, også en mørk side. Instagram brukes av flere som en inngangsport til kjøp og salg av seksualisert materiale og i pandemien er det en trend som har økt betraktelig.

Skylder på korona

I desember 2020 skrev NRK en artikkel om overgrepsmateriale som ble spredt på over 100 kontoer. Da de gjorde Instagram oppmerksom på dette, mente de at grunnen til at innholdet ikke var blitt fjernet var korona pandemien. Nå skal advokatforeningens leder Jon Wessel-Aas be riksadvokaten undersøke om Instagram kan tiltales for å spre overgrepsmateriale.

Saken i NRK viser en horribel realitet hvor nakenbilder overgrepsmateriale av barn selges like enkelt og synlig som hvilket annet type produkt og rett foran nesen på oss. Kontoene NRK fant fikk i løpet av kort tid 10 000 nye følgere, rett etter at de hadde blitt rapportert. Man fikk i mange tilfeller ikke bare se, men også kjøpe nakenbilder og svært seksualisert materiale av barn helt ned i 5-årsalderen. “På grunn av pandemien og redusert kapasitet til å moderere, har vi måtte lene oss mer på teknologien. Derfor er det blitt gjort feil” er hva Instagrams kommunikasjonsenhet skriver i en e-post til NRK. Instagram mener at her er det en feil som er blitt gjort, men er det en feil vi kan godta? 

Hvem skal stilles ansvarlig?

Det er kanskje overraskende for oss at en så stor app som Instagram ikke har et system som i større grad luker ut slike kontoer, og burde vi ikke kunne forvente at sosiale plattformer som dette jobber effektivt med å fjerne slikt innhold? Det kan være lett å skyve problemstillingen unna, for hvem skal stilles ansvarlig for innholdet? Slik NRK-artikkelen påpeker er det den som sprer eller selger overgrepsmateriale er hovedansvarlig, men den som deler det videre, i dette tilfellet Instagram, kan potensielt tiltales for å ha medvirket.

Pandemiens effekt på det hele er skremmende. Vi leser tall fra selskapet som viser at innsatsen i fjerning av kontoer med slikt innhold ble mer enn halvert fra mars til juni i 2020. Vanligvis fjerner selskapet en million skadelige bilder og videoer i kvartalet, hevder NRK-artikkelen og da pandemien slo inn ble dette antallet redusert til 481 000, før det kom opp til vanlig nivå igjen i høsten 2020. 

Arbeid mot spredning av overgrepsmateriale

11. februar igangsatte Europakommisjonen en høring om nye europeiske regler for å bekjempe seksuelle overgrep mot barn på nett. Joachim Nilsen Frislid, forbrukerråd ved Norges delegasjon til EU, bekrefter at markedet for slikt materiale har blitt forverret under pandemien. 

Petter Bae Brandtzæg, som er professor i medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo  påpeker i artikkelen at internettbruken har økt betraktelig. Dermed har faren for misbruk på Instagram også økt betraktelig. Brandtzæg sier at nå er det viktigere enn noensinne å ha gode rutiner. “Maskiner har ikke sunn fornuft. De ser ikke ting i kontekst”, sier han. Barneombud Bejer Engh mener at Norge burde følge i fotsporene til land som Tyskland og Frankrike. Der pålegger lover sosiale plattformer å fjerne ulovlig innhold innen gitte frister, i følge NRK. Selskapene kan også få bøter om de ikke gjør det. I Danmark har stiftelsen «Digitalt Ansvar» foreslått en tilsvarende lov. Hun sier at dette er noe regjeringen også bør se på her i Norge. 

Sosiale plattformer som Instagram, Facebook og Tiktok må ta større grep for å hindre utnyttelse på sine plattformer og vi trenger bedre lovreguleringer og ansvarliggjøring av slike plattformers rolle. Men for å bekjempe utnyttelse i vår verden i dag mener Lightup at det beste mulige stedet å starte er å synliggjøre og løfte frem problematikken. Vi tror det er sant som det sies at “du ser det ikke før du tror det”. Vanlige folk, politikere, ungdommer og eldre, alle må opplyses for å bekjempe denne urettferdigheten. Handling er lettere om vi er flere som bidrar! 





Referanser

Moland, Annemarte & Solvang, Ruben. 2020. “Instagram godkjente overgrepsbilder - skylder på korona”. NRK. 24.11.21. https://www.nrk.no/dokumentar/instagram-godkjente-overgrepsbilder---skylder-pa-korona-1.15256645

Moland, Annemarte & Solvang, Ruben. 2020. “Nettovergrep på Instagram: Ber riksadvokaten ta grep”. NRK. 17.11.21. https://www.nrk.no/dokumentar/nettovergrep-pa-instagram_-ber-riksadvokaten-ta-grep-1.15245775

Schwencke, Morten & Tveter, Øyvind. “Norske jenter bruker Instagram til å reklamere for nakenbilder”. Aftenposten. 20.12.20. https://www.aftenposten.no/kultur/i/kRMK8B/norske-jenter-bruker-instagram-til-aa-reklamere-for-nakenbilder-ingen

Utenriksdepartementet. 2021. “Kommisjonen vil bekjempe seksuelle overgrep mot barn på nett”. 22.02.21. https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/kommisjonen-vil-bekjempe-seksuelle-overgrep-mot-barn-pa-nett/id2835847/