Skrevet av: Ann-Kristin Vervik, Generalsekretær ECPAT Norge, Ragnhild L. Torstensen, daglig leder Lightup Norway og Thea Myhr, redaktør lightupmagasinet og teamleder for Lightup Bergen
OnlyFans sin manglende vilje til å oppdage og fjerne seksuelt innhold bidrar direkte til kommersiell seksuell utnyttelse av barn.
Bruken av OnlyFans har eksplodert gjennom pandemien. Plattformen har over 130 millioner abonnenter og 2 millioner innholdsprodusenter. En majoritet av disse leverer seksuelt innhold til sine abonnenter. OnlyFans tar en andel på 20% av alle betalinger som gjennomføres via plattformen.
De siste ukene har det stormet rundt denne nettbaserte abonnementstjenesten. Like etter BBCs alvorlige avsløringer om hvordan OnlyFans håndterer ulovlig innhold, som blant annet fremstiller incest og seksuelle overgrep, annonserte OnlyFans i august at de ville nekte sine brukere å poste seksuelt innhold. Avsløringene vitnet om en bekymringsverdig håndtering av overgrepsmateriale som involverer barn. Nettplattformen har en skremmende høy toleranse for materiale som seksualiserer barn. Brukere kan komme unna med flere varsler før det snakk om at en brukerkonto som formidler ulovlig innhold stenges.
I beslutningen om å stanse formidling av seksuelt innhold gjennom sin portal, pekte OnlyFans på det økende presset fra bank- og betalingsleverandører som grunn til at også de nå ønsket å stanse formidling av videoer med seksuelt innhold. Kun få dager senere snudde de igjen tvert om. Fremdeles ville innholdsskapere kunne dele seksuelt innhold. Når det kommer til kommersiell utnyttelse av barn, er dette svært problematisk, ettersom dette er en alvorlig form for kriminalitet og et brudd på barns rettigheter.
I Norge stormer også debatten rundt OnlyFans. Under Debatten på NRK sist uke, stilte representanter som selger seksuelt innhold til debatt mot aktører med kritiske perspektiver. Et av de store temaene i debatten var hvordan OnlyFans- brukere står fritt til å markedsføre seg i sosiale medier brukt av barn, slik som Instagram og TikTok.
Barn har rett på beskyttelse, også på nett
I henhold til FNs barnekonvensjon har barn og unge rett til å være fri fra alle former for seksuell utnyttelse. OnlyFans bidrar til seksuell utnyttelse av barn, både ved at overgripere gis mulighet til å utnytte barn, og fordi de tjener penger på innhold som fremstiller barn seksuelt. I tillegg bidrar markedsføringen til at barn lokkes til å opprette profil og dele egenprodusert seksuelt innhold på plattformen.
Barns tilstedeværelse på OnlyFans er godt dokumentert, blant annet gjennom BBCs avsløringer. I Norge har vi enda ikke kjennskap til omfanget av barn på OnlyFans. Vi vet derimot at hele 1,5% av barn i alderen 13-18 år har fått betalt for å sende nakenbilde-selfier, og Kripos varsler at dette vil øke i omfang. Det er ingen grunn til å tro at problemet ikke har bredt seg til OnlyFans.
Langvarige ettervirkninger
Barn som blir utsatt for seksuell utnyttelse på nett opplever langvarige ettervirkninger. I ECPAT Norges rapport om seksuell utnyttelse og overgrep av barn på internett, fremgår det at mange av ofrene lever med en konstant frykt for at bildene og videoene skal bli oppdaget. Dette påvirker deres mentale helse, men også forhold og muligheter for fremtiden. Angst etter overgrepene og frykt for å bli oppdaget kan følge dem langt inn i voksenlivet. Ettervirkninger som dette er også dokumentert i BBC sine avsløringer.
Co-founder og rådgiver i Lightup har sammen med daglig leder nylig gitt ut en bok som peker på hvordan deling av seksuelt innhold på nett er en irreversibel handling. Når et bilde eller en video først er solgt via OnlyFans, mister man kontroll over hvordan det kan distribueres videre og lastes opp i andre forum. Kulturen som barn i dag vokser opp i, er dessverre med på å forenkle og tilrettelegge for deling av egenprodusert overgrepsmateriale.
Industrien har et ansvar
I fjor avsluttet Visa og Mastercard samarbeidet med Pornhub grunnet store mengder ulovlige videoer på pornonettsiden. Mye tyder på at ballen kan begynne å rulle også for flere av teknologigigantene, OnlyFans inkludert. Plattformer som tjener penger på seksuelt innhold, har et særskilt ansvar for å beskytte barn. Å ha retningslinjer for brukerne er ikke nok, de burde aktivt forebygge og stoppe den seksuelle utnyttelsen av barn som finner sted.
Regulering er en forutsetning for at barn skal være trygge på nett og fri fra seksuell utnyttelse. Norske myndigheter bør vedta spesifikk lovgivning om teknologi-aktørers ansvar. Slik lovgivning bør spesifisere ansvaret til å oppdage og stoppe deling, lagring og distribusjon av overgrepsmateriale, samt å aktivt forebygge grooming, seksuelle overgrep og seksuell utpressing av barn på deres plattformer. Lovgivningen bør også inneholde krav om at teknologi-aktørene i Norge skal rapportere mistenkte tilfeller av seksuell utnyttelse og overgrep av barn på internett til Kripos.