Hva er grooming?

Skrevet av Sofie Joan Blackman

Markus sitter ved pulten på det mørkbelagte rommet. Ute er det piskregn og overskyet, noe som gir en dyster stemning til tilværelsen. I underetasjen krangler moren og faren. Ukesvis med hjemmekontor etter pandemien overtok, har vært alt annet enn terapi for foreldrene. Hverdagen er laber for den 13 år gamle gutten, og rutinene går i det samme: Brødskive med salami, digital undervisning, havregrøt, digital undervisning, middag, etterfulgt av Netflix og gaming.

Markus er lei av å se trøtte fjes gjennom upersonlige skjermer, og savner følelsen av tilhørighet i en vanlig skolehverdag. Selv om han aldri har vært den mest populære gutten i klassen, har Markus på sitt vis klart å henge seg på de store gjengene. Nå er det ingen som tar kontakt. Det er ingen å snakke med når den digitale hverdagen tar slutt, og ingen som spør hvordan det går. Vennene han trodde han hadde, har forduftet til en sky av gamle minner fra skolebenken.

Markus har likevel én venn. En middelaldrende mann som tok kontakt på instagram for noen uker siden. Han heter Olaf, og begge deler den samme interessen for bilspill og serier. Olaf får Markus til å føle seg sett. Han gir gode råd når det kommer til foreldrenes evigvarende krangling, og tips til hvordan han skal takle den kjedelige hverdagen. Den siste uken har Olaf til og med kommentert utseende til Markus, hvor han får bekreftelse på at han er en fin gutt. Ensomheten Markus følte så sterkt, ligger ikke lenger over han som et tungt teppe. Markus er glad for at han har en venn som Olaf.

En melding plinger inn fra Olaf:

«Ekte gutter og ekte menn er stolte over seg selv. Jeg synes derfor du skal sende et bilde av kroppen din, som bevis på at du er den tøffingen jeg vet du er».

Umiddelbart synes Markus meldingen er ubehagelig, og forstår ikke helt hvorfor det er noe han bør gjøre. Noen minutter går, og Markus tenker godt igjennom saken. Olaf har jo vist seg å være en man kan stole på, og han vil jo kun det beste for Markus. I tillegg er han redd for å miste det ene trygge ankeret han har i en ellers uforutsigbar hverdag. Markus konkluderer derfor med at Olaf har rett. Han stiller seg naken opp foran speilet, og tar et bilde av den langstrakte kroppen. Deretter trykker han «send».

 

Fortellingen er fiktiv. Seksuell utnyttelse av barn og unge på nett (grooming), er derimot en høyaktuell problematikk i dagens samfunn. Den straffbare handlingen kommer i flere former, og kan skje gjennom utpressing og manipulasjon. Det er vanlig at overgriperne tar kontakt på sosiale medier, hvor man ser at plattformene Snapchat, Skype og Instagram ofte blir brukt. 

 

 

Bevisstgjøring og forebyggende tiltak er nøkkelen til forandring! Det er derfor viktig å bli bevisst på det stadig økende problemet, slik at vi som samfunn kan komme fram til gode tiltak for å verne om unge, spesielt i tiden vi lever i nå. Etter vår erfaring, er ikke kunnskapsnivået om dette temaet tilstrekkelig hos de utsatte. Av den grunn er det nødvendig å øke fokuset på dette i fremtidig undervisningsopplegg. 

I tillegg er fokuset i hovedsak rettet mot hva foreldre og barn bør gjøre for å forhindre slike overgrep. Dette er selvfølgelig både nyttig og viktig! Samtidig mener vi i Lightup at en skjerpet innsats bør rettes også mot overgriperne. Dette er avgjørende for å forhindre at personer utfører seksuelle overgrep på nett. Her etterlyser vi at politiet kommer mer på banen!

 Les mer om seksuell utnyttelse av barn på nett, på Politiets nettsider:

 

https://www.politiet.no/tjenester/tips-politiet/seksuell-utnyttelse-av-barn-pa-internett/