Håp for fremtiden

Av Daniel Sylvarnes

Å stå i kampen mot menneskehandel er ofte å jobbe i motbakke. Men er det noen som gjør sin del av jobben og enda litt til, så er det organisasjonen ROSA. De gjør et viktig bistandsarbeid mot ofre for menneskehandel i alle former for menneskehandel. Vi tok en prat med daglig leder for organisasjonen, Mildrid Mikkelsen, for å bli bedre kjent med ROSA og arbeidet deres. Hun deler åpent og reflektert om oppturer og utfordringer i kampen mot menneskehandel og kommer med råd til de som ønsker å være med i innsatsen for et samfunn uten utnyttelse av mennesker.

Du jobber i dag som daglig leder for ROSA, men hva var din introduksjon til organisasjonen?

- Jeg er jo en siviløkonom på avveie. Jeg er utdannet fra Norges Handelshøyskole i Bergen, men har jobbet i en god del år med bistand og ulike kvinnerelaterte prosjekter, mye i Latin-Amerika og i Midt-Østen. Senere begynte jeg i Forum for Kvinner og Utviklingsspørsmål (FOKUS). Der har jeg fulgt opp prosjekter på menneskehandel i ulike land. Jeg ønsket siden å jobbe med menneskehandel i Norge, og har jobbet i ROSA siden 2009.

join lightup.png

Det er mye som skjer rundt ROSA for tiden og antall henvendelser om bistand øker stadig. Hvordan er det å jobbe i ROSA nå?
- Vi driver jo et viktig arbeid, så det er fantastisk når vi klarer å kjempe frem rettigheter! Å se forvandlingen folk får når de kommer ut av menneskehandel – se dem vende tilbake til livet er stort.

Men det er utfordrende også. Vi jobber litt i oppoverbakke, og blir ikke alltid så populær. Vi jobber for at flere ofre for menneskehandel skal få opphold, det er det dessverre ikke så stor interesse for i det politiske klimaet som er nå. Det har vært viktig for oss å få frem stemmen til de som blir berørt og utsatt for menneskehandel, og det er mange tunge historier og mange som blir sendt ut av landet. Den urettferdigheten klarer jeg ikke å godta, og det er det som er min drivkraft - at folk skal få tilgang til rettighetene sine og bli hørt.

ROSA ble nylig nominert til jenteprisen i oktober. Hva betyr det for dere å bli nominert til en slik pris?

- Det er en veldig anerkjennelse å bli nominert til en slik pris. En ting er at arbeidet vårt blir verdsatt , men det som er så fantastisk er at når vi forteller de som vi bistår at vi har blitt nominert, så blir de så glad. “Tenk at det er noen som ser oss!”, sier de. De har jo vært i situasjoner hvor de aldri har blitt sett. 


Hva er det mest avgjørende arbeidet dere driver med? Hvor opplever dere at ROSA virkelig er være med å gjøre en forskjell for ofre for menneskehandel i Norge? 

- Jeg tenker at vi har klart å få urettferdigheten og faren for re-trafikkering på dagsorden. Det er et problem at mange ikke får innvilget opphold. Det er utrolig meningsløst å bli utnyttet i Norge og så bare sendes ut og tilbake igjen. Så noe av det viktigste som ROSA gjør er å synliggjøre nettopp den problematikken. Det at flere har klart å komme ut i jobb, både kvinner og menn er veldig oppløftende. Senest for et par dager siden snakket jeg med to stykker som nå er i full jobb og lykkelige for å være ute av prostitusjon. . Men det er andre som det ikke har gått så bra med, fordi de er så psykisk dårlig etter det de har vært gjennom. Det er utrolig viktig å hjelpe de som sliter. Det er ikke få ganger vi har fått tilbakemelding om at «jeg hadde ikke vært i live hadde jeg ikke fått hjelp».


Helt til slutt: Hvorfor er det viktig at unge i dag blir opplyst om menneskehandel i Norge, og er det noe vi kan gjøre selv for å være med å bekjempe det i hverdagen? 

- Det er kjempeviktig! Til syvende og sist så dreier det seg for meg om menneskesyn. Hvilke verdier blir samfunnet vårt bygd på? Man må alltid kjempe for at Norge skal baseres på verdier som inkludering og respekt for alle som er her. Derfor er det så viktig å være informert om menneskehandel og andre former for utnyttelse. I Norge ser vi at bevisstheten rundt skadevirkninger kvinner utnyttet i prostitusjon får kan føre til at færre kjøper sex, og det er viktig.

Bevisstgjøring rundt utnyttelse i arbeid er også viktig. Hvis det bare koster 200 kroner å vaske bilen sin burde man tenke “herlighet, her må det være noe galt”. Jeg blir overrasket over den mentaliteten jeg har møtt hos noen: “Ja, nå betalte jeg han svart for den tjenesten i hjemmet mitt, men han er jo fra et annet land så nå har jeg jo fått hjulpet han”. Men dette er en måte å rettferdiggjøre seg selv, det er stor sannsynlighet for at vedkommende var i en utnyttelsessituasjon, og dermed har du bidratt til utnyttelsen.

Men alt mulig engasjement er med på bevisstgjøring, og det trengs! Jeg blir alltid oppløftet av unge folk og organisasjoner som dere, som står på og jobber, for det trengs mer bevisstgjøring i Norge. Da får jeg håp for framtiden!


Referanser: