Hvordan inkludere personer med erfaring fra utnyttelse i arbeidet mot menneskehandel?

Skrevet av: Tu Nguyen

I 2021 var Lightup prisvinnende medlem av Child10 (nå Childx). Som en av 10 organisasjoner var det ærefullt å vinne denne prisen, valgt ut fra over 90 nominerte organisasjoner fra 27 land verden over. Gjennom året fikk vi være en del av Child 10 sin innsatsgruppe bestående av ti organisasjoner fra ulike deler av Europa som samlet seg under temaet “Girls' rights have no price". Det var svært givende å ha et tett samarbeid og en kunnskapsutveksling med kompetansemiljøer fra mange ulike europeiske land for å drøfte hvilke systemer og strukturer som kan beskytte jenter fra utnyttelse og menneskehandel i Europa. Et tema som spesielt utmerket seg, var viktigheten av å inkludere personer med menneskehandelerfaring (overlevdende) sin stemme i arbeidet mot menneskehandel. Dette ble blant annet drøftet i webinaret Survivor Engagement 29. november 2021. Her ble det blant annet diskutert hvordan organisasjoner som arbeider med menneskehandel og seksuell utnyttelse kan engasjere personer med menneskehandelerfaring på en etisk og ansvarlig måte. 


Webinaret Survivor Engagement utdypet elementer fra Child10-rapporten Best practices in programming for child victims of trafficking and commercial sexual exploitation (2021). Denne rapporten ble utarbeidet gjennom samtaler og diskusjoner mellom de prisvinnende organisasjonerne av Child10 Award 2021, der organisasjonenes ekspertise og erfaringer fra å jobbe direkte med barn utsatt for menneskehandel og utnyttelse og barn som står i fare for kommersiell seksuell utnyttelse og menneskehandel i hele Europa ble trukket frem. Rapporten er strukturert rundt fire hovedprinsipper fra FN-konvensjonen for barns rettigheter, og presenterer praksiser for å integrere en barnerettighetsbasert tilnærming i alle aktiviteter mot menneskehandel og seksuell utnyttelse av barn og unge. Formålet med rapporten og webinaret var å løfte frem praktiske eksempler som kan være til hjelp for aktører og organisasjoner som jobber i kontakt med mennesker som har erfaring fra seksuell utnyttelse. Perspektivene i denne teksten kommer fra webinaret Survivor Engagement.


Webinarets bidragsytere:

Esohe Aghatise, grunnlegger av IROKO, en internasjonal NGO med hovedkontor i Italia og kontorer i Nigeria og Storbritannia. I mer enn 20 år har Iroko tilbudt hjelp til utsatte og overlevende etter sexhandel, prostitusjon og pornografi, med et spesielt fokus på menneskehandel for seksuell utnyttelse fra afrikanske land. De jobber også politisk nasjonalt og internasjonalt når det gjelder temaet prostitusjon.

Gabriella Kärnekull Wolfe, Sveriges første ombud mot kommersiell seksuell utnyttelse av barn og medgrunnlegger av den svenske overlevende organisasjonen Inte din hora.

Malaika Oringo, grunnlegger av Footprint to Freedom, en organisasjon ledet av overlevere. Footprint to Freedom jobber mot menneskehandel i Nederland og Øst-Afrika, gjennom å utstyre overlevende med verktøy for å ta ledelsen i kampen mot menneskehandel. Deres arbeid er fokusert på seks sammenkoblede tilnærminger: forebygging, utdanning, myndiggjøring, engasjement, reintegrering og påvirkning.

Carina Angelina, medgrunnlegger av Lightup Germany og Ragnhild Lindahl Torstensen, daglig leder i Lightup Norway.

Denne teksten vil presentere perspektiver på hvordan personer med menneskehandelerfaring kan engasjeres på en ansvarlig og etisk måte i arbeidet mot menneskehandel. Førstehåndserfaringer og livshistorier fra mennesker utsatt for menneskehandel, bidrar til verdifull innsikt og kunnskap som kan benyttes for å bekjempe utnyttelse. Ved å inkludere personer med menneskehandelserfaring i arbeidet mot utnyttelse, øker kunnskapen og kompetansen i arbeidet mot en av de største globale utfordringene i vår tid. Det er på den annen side mange viktige etiske aspekter å reflektere over når mennesker med førstehåndserfaring fra menneskehandel engasjeres og inviteres til å dele sine opplevelser.

Å inkludere personer med menneskehandel erfaring på en ansvarlig og etisk måte

Unngå retraumatisering

Når personer som har vært utsatt for menneskehandel inkluderes i arbeidet mot menneskehandel, kan det utgjøre en risiko for retraumatisering. Dette handler om risikoen for at dyptliggende smerte kommer til overflaten, og at overlevende kan føle at de gjenopplever de traumatiske hendelsene ved å dele sin kunnskap og sine erfaringer. Det er derfor viktig med en god traumeforståelse. Med dette blir personer som skal dele sine menneskehandelerfaring tatt hånd om på en måte som slik at de kan dele sin kunnskap med minst mulig risiko for retraumatisering. Dessuten må overlevende som skal dele sine traumatiske opplevelser være klare og villige til å gjøre det. Fokus på ettervern er svært viktig. Personer som skal dele sine erfaringer må også få vite hvilke rettigheter de har, og hvilke implikasjoner det kan få for dem i fremtiden å dele sine historier.


Unngå at personer blir utnyttet igjen

Dersom aktører ønsker å løfte frem perspektivene til personer med menneskehandelerfaring, er det ikke gitt at de bør dele av sin ekspertise helt gratis. Det skal ikke tas som en selvfølge at personer deler sine erfaringer. Personer som har blitt utnyttet i menneskehandel bør ansettes eller kompenseres for sitt bidrag. Førstehåndserfaring med menneskehandel bør anses som like verdifull som erfaring fra arbeid mot menneskehandel. Om andre eksperter får lønn og jobbmuligheter for sin kompetanse som opparbeides gjennom utdanning og arbeidserfaring, bør personer med menneskehandelerfaring få tilsvarende tilbud for sin kompetanse.

I tillegg skal overleveres historier ikke brukes med et primært formål om å generere penger til organisasjonen. Selv om gaver og donasjoner til ideelle organisasjoners arbeid kan brukes til tiltak og aktiviteter for forebygging og beskyttelse, bør ikke intensjonen med inkludering av personer med menneskehandelerfaring være at organisasjonen får økonomisk profitt. Erfaringer og historier fra personer som har blitt utnyttet i menneskehandel kan tilby verdifull innsikt som øker kunnskapen og kompetansen i arbeidet mot menneskehandel. Å bruke overlevendes egne historier bare for å tjene penger til organisasjonen, er å utnytte dem på nytt og ikke anerkjenne verdien av hva personer med menneskehandelerfaring kan bidra med.

Mangfold er viktig

I inkludering av personer med menneskehandelerfaring er mangfold viktig. For det første bør vi ha mangfold i måten vi inkluderer overlevende på. Å inkludere mennesker som har vært utsatt for menneskehandel betyr ikke bare å gi dem en stemme foran en folkemengde eller i mediene. Det er ikke gitt at alle personer som har blitt utnyttet i  menneskehandel ønsker og evner å dele sine historier og være talspersoner. Vi må se forbi deres traumatiske historier og innse at hver overlevende er et unikt individ med sine egne kvalifikasjoner, talenter og drømmer. Derfor kan ulike personer som har blitt utnyttet i menneskehandel bidra i arbeidet mot menneskehandel på forskjellige måter. De kan være talspersoner, rådgivere, styremedlemmer, pedagoger eller konsulenter. Det er viktig å gi overlevende som inkluderes i arbeidet mot menneskehandel valg, og hjelpe dem på veien til å ta dette valget. De bør ha tilgang til nødvendig helsehjelp, og det er viktig at overlevende ivaretas på en måte der man forstår vedkommendes historikk som utsatt, og ivaretar kultursensitivitet i møte med personen. Et eksempel er å tilby overlevende muligheter til å lære og utvikle seg gjennom skole, kurs og trening på arbeidsplassen. På denne måten kan kunnskapen og erfaringen benyttes på mange ulike måter, og være et positivt og viktig bidrag som kan styrke innsatsen mot menneskehandel.

For det andre er det viktig med mangfold av personer som har blitt utnyttet i menneskehandel. Arbeidet mot menneskehandel trenger innspill fra personer med ulike menneskehandelserfaringer. Selv om det er likheter mellom ulike typer menneskehandel, er det spesifikke forskjeller som kjennetegner en bestemt type menneskehandel. For eksempel vil arbeidet for å hjelpe overlevende etter seksuell utnyttelse og arbeidsutnyttelse trenge ulike tilnærminger. Overlevende med ulike opplevelser vil gi oss innsikt i ulike typer menneskehandel, slik at vi kan bli bedre på å bekjempe denne forbrytelsen.

I tillegg er barn og unge en viktig målgruppe å inkludere i kampen mot menneskehandel og seksuell utnyttelse. Mange unge mennesker har opplevd å bli utnyttet, og det finnes en risiko for at flere unge blir utsatt for disse forbrytelsene, også gjennom digitale plattformer. For å inkludere unge i arbeidet og forhindre faren for utnyttelse av barn og ungdom, jobber Lightup aktivt for å øke kunnskapen hos unge om hva utnyttelse er, hvem som blir utnyttet og hvilke tiltak som må til for å forhindre utnyttelse. Inkludering av unge mennesker er viktig fordi de som eksperter på eget liv kan gi oss nyttig kunnskap om unge mennesker, slik at vi kan finne relevante metoder for å nå ut til dem effektivt. I tillegg kan unges kunnskap bidra til å identifisere mindreårige utsatte for menneskehandel, styrke beskyttelsessystemet og forhindre utnyttelse.

Unngå symbolsk engasjement

I inkludering av personer utsatt for menneskehandel er det viktig å sørge for at mennesker ikke bare inkluderes symbolsk uten å gis reell medvirkning. Å inkludere overlevende i arbeidet betyr å benytte deres unike kompetanse, slik at vi kan bli flinkere til å identifisere behov og bekjempe at mennesker utsettes for menneskehandel. Symbolsk engasjement er dermed en uetisk praksis som bagatelliserer overlevendes erfaring og ikke tar på alvor hvordan inkludering av personer med menneskehandel erfaring bør utføres for å ivareta viktige dimensjoner som nevnt over.

Overlevende med sin førstehåndskunnskap er ressurssterke bidragsytere til et felles mål om å skape en verden der mennesker lever fri for menneskehandel og seksuell utnyttelse. Derfor er det avgjørende å inkludere personer som har vært utsatt for menneskehandel i arbeidet mot denne globale utfordringen. Denne praksisen krever en bevisst tilnærming, slik at man kan å unngå retraumatisering og rette fokus mot mangfold i inkluderingen. Ved å overveie disse viktige etiske aspektene, kan vi på en meningsfull måte inkludere personer med menneskehandelerfaring i arbeidet mot menneskehandel. Samarbeid mellom organisasjoner bidrar også til å skape grobunn for at viktige temaer belyses og verdifulle perspektiver bringes frem. Dette kan føre til økt kunnskap og forbedret kompetanse, noe som kan bidra til at arbeidet mot menneskehandel utvikler seg og styrkes. 

Referanser:

Astra, eLiberare, Ellencentret, Footprint to Freedom, IROKO, Lightup, Centrs Marta, Novahuset, Novi put & Vatra. (2021). Best practices in programming for child victims of trafficking and commercial sexual exploitation. Child10.

Aghatise, E., Angelina, C., Oringo, M., Tortensen, R. L. & Wolfe, G. K. (2021). The Importance of Survivor Engagement: A panel discussion with Child10 2021 Awardees [Webinar]. Footprint to Freedom, Lightup & IROKO Onlus.

Coverbilde: Av Miguel Bruna, hentet fra unsplash.com 29. august 2023